Söndagen den 25 oktober 2020

Fiskevatten

Vilka rättigheter och skyldigheter har vi som betalar för  fiskevatten

Alla kan ju fiska med spö från land utan att betala fiskekort även på insidan av Radön. För att få fiska  från båt och lägga nät måste fiskekort lösas. Vi som bor på Radön och betalar fiskekort har då fiskevatten från Radöns södra udde  och ut mot Jämtsten och i norra änden rakt ut till farleden. Dvs Radöns västra sida ut mot farleden

Skyldigheter vi nätfiske

Vakarna skall de vara uppmärkta med EF (eget fiskevatten) samt  namn adress (Radön) o tel nr annars kan Polis / Kustbevakningen beslagta näten. Ett viktigt skäl för att betala för fiske är ju möjligheten att lägga nät och fiska från båt. Vi är ju ganska många som nu har den möjligheten och det finns ju risk för överfiske. Vi vill ju inte att andra dessutom skall tjyvfiska på våra vatten. Det finns nog en hel del som inte har fiskekort som fiskar (både kastar och trollar) med många spön från båt utanför Radön. Vi borde hjälpas åt att avvisa dessa tjuvfiskare. Vissa arter bla gädda är utfiskad i vissa områden. Håll koll på vilka regler som gäller beträffande storlek på olika fiskarter.Generellt gäller att inte ta upp små (skall växa till) eller väldigt stora exemplar (behövs för fortplantning).

Det är inte tillåtet att ta upp fiske för kommersiellt syfte i Järnafjärden och det borde var rimligt att vi som har fiskevatten vi tar upp fisk för eget behov. Det är rimligt och hänsynsfullt att inte lägga ut alltför långa nät med tanke på detta.

Rolle har tillgång till  handlingar gällande fisket på Radön för intresserade.

.